I det här avsnittet möter jag fantastiska Robin Eriksson, klok, jordnära och kocken som myntade begreppet Vinkiosk!

Han berättar om hur han bytte inriktning i livet, hoppade av universitetet och började som lärling på en restaurang. Han har drivit flera restauranger med framgång och tog sig nyligen in på White guide listan igen! Han har ett riktigt sunt förhållningssätt till livet och han lever som han lär. Vi bör alla tänka mer på att njuta av dom basala sakerna i livet och leva i symbios med naturen menar Robin, och jag kan inte annat än att hålla med. Vi kommer in på alla möjliga ämnen, från veganism/köttätande och till vad man kan förvänta sig som gäst på Vinberga vinkiosk som han tillsammans med Elias driver i centrala Karlskrona. Vi pratar också mycket om kärleken till djuren som vi delar.

Jag säger bara lyssna för tusan, jag hoppas ni gillar avsnittet lika mycket som jag!

 


NR.1 Robin

Vinberga vinkiosk

Nr. 2 Elin & Pär-Ola Lönneholmsgrisar

I det här avsnittet åker jag till Lönneholms grisgård i Sölvesborg! Där besöker jag underbara och gästvänliga Elin och Pär-Ola som är riktiga glädjespridare och arbetsmyror.

Vi kom i kontakt med varandra förra sommaren då torkan tvingade mig att köpa halm på annan ort till mina får. Vi pratar om gårdens härliga utegrisar som jag också hälsar på.

Om ni någon gång sneglat på den danska fläskfilén i affären hoppas jag att det är slut på det nu, dom berättar hur bra svenska grisar har det i förhållande till ex. danska. Vi diskuterar också skillnaderna mellan att ta över en släktgård och köpa en gård utan tidigare lantbrukserfarenheter. Jag kan intyga att Lönneholmsgrisarna har det gött och ni får här information om deras köttlådekoncept!

Ett jättehärligt avsnitt där jag fick möjlighet att få lite tips från riktiga proffs när det kommer till min egen lilla grisbesättning Nu tycker jag ni ska trycka på play!

 


Nr. 3 Boel

Orranäs gårdsmejeri

I det här avsnittet möter jag fantastiska, driftiga och kunniga Boel på Orranäs gårdsmejeri! Mejeriet ligger längs kusten och har ett riktigt härligt läge och varumärket är starkt! Dom är nyligen hemkomna från ostfestivalen där dom ännu en gång fick medaljer med hem!
Lars och Boel bestämde sig för att hoppa av ekorrhjulet och flytta från Stockholm till en gård i Orranäs utanför Karlskrona.
Hon berättar om deras resa från att det att första geten anlände till gården till hur man gör ost…
Boel delar med sig av så mycket och kommer med kloka tips till den som ska starta igång en verksamhet. Hon pratar också om vikten av att göra det man tycker är roligt och att man inte ska sluta att skapa och vara kreativ!

Ni bara måste lyssna! ;)


Nr. 4 Isabelle

Hönsmamman

Det här är ett väldigt speciellt avsnitt, jag har nämligen ingen gäst framför mig... Jag ska försöka berätta någonting om mig själv. Det har kommit önskemål från lyssnare som vill höra lite mer om min historia. Jag tycker det var jättesvårt men jag gjorde ett försök! Jag försöker att inte gå in allt för mycket på verksamheten vi bedriver hemma på gården då det kommer i ett eget avsnitt framöver då min man Markus ska vara med. Frågor som besvara: Vem är hönsmamman? Uppväxt? Hur började djurintresset? Familj? Utbildning? Och lite till! Avsnittet är kortare än vanligt eftersom jag kör solo ;) Om ni undrar någonting får ni jätte gärna höra av er med frågor. Jag hoppas ni får en härlig lyssning, tryck på play nu!

 


Nr. 5 Lena

Bee Honey (Honungskvinnan)


Här kommer avsnitt nummer 5 av podden! I avsnittet pratar jag med Lena som är min kollega på högskolan, men som också har en riktig bisyssla ;) Vi pratar om allt som rör bin, dessa små viktiga insekter som gör ett hästjobb i naturen! Avsnittet är perfekt för dig som är nyfiken på bin och kanske vill komma igång med biodling. Frågor som besvaras: Är honung nyttigare än socker? Är det skillnad på honungen som säljs i affären och den du kan köpa av biodlaren direkt? Hur kan du använda honungen? Vad händer inne i kupan? Ett jätteintressant avsnitt, lyssna!

 


Nr. 6 Emily

Skrävle gårdshandel

I dagens avsnitt nummer sex i ordningen träffar jag Emily som driver en gårdshandel i Skrävle mellan Karlskrona och Torsås i Blekinge. Vi spelar in avsnittet på annandag påsk hemma i mitt vardagsrum omgivna av påskägg och fjädrar. Vi pratar om hur det är att driva företag, vad som krävs, om hennes sätt att återhämta sig samt gårdens kor. Vi kommer också in på olika landsbygdsfrågor och en hel del annat. Emily är envis och driven och jag är en återkommande kund i hennes välsorterade gårdshandel. Ni bara måste lyssna!

 


Nr. 7 Kina

Kinaskakor & catering

I avsnitt nr 7 möter jag fantastiska Kina på hennes kontor i Orranäs. Efter att ha varit sjuk och sjukskriven i 2,5 år träffar hon en läkare som förändrar hennes liv. När hon lämnar sjukhuset efter en operation inser hon att hon vill starta ett företag och säger upp sin fasta anställning! Hon driver en catering ute på landsbygden. Vi pratar om egenföretagande, marknadsföring, kompetensutveckling, om hennes koncept att använda närproducerade produkter samt att drivas av passion och glädje! Ett väldigt inspirerande avsnitt, lyssna!

Omslagsfoto fotograf: Ida Arvebro

 


Nr. 8 Susann

Butik Öljersjö

I avsnitt nummer åtta möter jag härliga, drivna och serviceinriktade Susann som älskar kontraster! Hon driver en klädbutik på Öljersjö gård utanför Karlskrona. Efter att ha jobbat många år som flygvärdinna flyttade hon hem mot Karlskrona igen och läste till sjuksköterska. Efter några år kände hon att det var någonting annat hon ville göra. När lokalen blev ledig på gården gjorde hon slag i saken! Vi pratade om livsförändringen hon gjort, hur man ska tänka runt sin klädstil och vikten av att sticka ut i mängden. Hon ger också bra tips till dig som vill starta ett företag! Kom igen lyssna nu!

 


Nr. 9 Nils och Claire

Framtida bruk

I det här avsnittet, nummer nio i ordningen möter jag Nils och Claire som driver Framtida bruk, en getgård med gårdsmejeri i västra Blekinge. Dom insåg att livet är kort! Från ett liv med en lägenhet och kontorsjobb i Stockholm köpte dom en gård i en liten by i västra Blekinge. Dom har tagit med sig sina jobb inom IT-branschen och dom berättar om hur det går att kombinera med gården. Vilket härlig avsnitt! Jag blev full av energi av att träffa detta glada par som har många planer för framtiden på gården! Lyssna för tusan!


FOTO: @annaneahNr. 10 Michel

Lindsjös måleri & byggnadsvård

I det här avsnittet möter jag riktigt härliga, positiva och händiga Michel! Han driver sedan årsskiftet Lindsjös måleri och byggnadsvård. Vi pratar om företagande, självhushållning, djur och landsbygden men också om han och hans fru Annas fantastiska resa hemma på deras gård! Dom köpte minst sagt ett renoveringsobjekt och har förvandlat gården till en dröm. Avsnittet ger en perspektiv, behöver vi egentligen alla dom där prylarna vi köper? Vi kanske kan hitta någonting gammalt som fyller samma funktion?! Lyssna!
Nr. 11 Majsan

Självhushållare

I avsnitt nummer elva möter jag härliga, positiva, kunniga Majsan som är självhushållare! Jag frångår mitt eget koncept om att bara bjuda in företag, men jag tycker det Majsan gör är ett helt företag! Hon flyttade från Stockholm till Blekinge på grund utav kärleken. Så småningom gick flytten till en gård där självhushållning nu är en stor del av vardagen. Majsan jobbar på gården, medans hennes man jobbar på kontor. Vi pratar mycket om vad självhushåll innebär, det framkommer finfina odlingstips, vi pratar konsumtion, vi pratar djur och mycket annat! Luta dig tillbaka, på med lurarna och tryck play! ;)

Följ henne gärna på instagram: bokbacke

 


Nr. 12 Christel 

Bredaviks örtagård

I dagens avsnitt, nummer 12 möter åker jag hem till Christel som driver Bredaviks örtagård på Sturkö utanför Karlskrona. Christel delar med sig av sina erfarenheter efter många år som egenföretagare. Vi får vara med på en resa tillbaka till medeltiden, då hon berättar hur örtagården är uppbygd. Ni får tips hur ni ska ta hand om era örter, som hon noga poängterar inte är blommor. Ett jätteintressant avsnitt, jag älskar Christels positiva och kloka intställning till livet!


 


Nr. 13 Samuel

Bredängsciderbryggeri

I avsnitt numer tretton poddar jag med Samuel som driver Bredängsciderbryggeri. Samuel och jag har träffats tidigare på marknader och nyligen lämnade jag äpple för mustning hos honom. Det blev ett riktigt härligt avsnitt där vi pratar mycket om hur det är att vara företagare, såklart om äpplen och Samuels produkter. Du får bra information om vilka äpplen som är lämpliga att musta och vad man ska tänka på innan inlämning av frukt. Jag hoppas ni gillar avsnittet!


 


I dagens avsnitt möter jag Maxe Axelsson en riktig entreprenör som 7 år gammal började spela gitarr och intressera sig för ljud. Det slutade med att han vid 19 års ålder startade PAMA rekords i Kristianopel, en studio ute på landsbygden som genom åren har lockat till sig flera kända artister. Vi pratar om hur det är att jobba i en studio, hur det är att starta bolag nu jämfört med för 30 år sedan, då han nyligen startat sitt tredje bolag. Vi kommer också in mycket på utbildning, teknik och hur Maxe samlar energi, samt alla människor som betytt mycket genom åren. Jag var faktiskt lite nervös när jag skickade inbjudan till podden då jag är väl medveten om min bristande ljudkunskap. Men det visade dig bli hur bra som helst, då jag fick en grundläggande ljudgenomgång som jag kommer ha otrolig nytta utav! Det är detta jag älskar med podden, jag lär mig mycket och kan förhoppningsvis också hjälpa er lyssnare att få några nya insikter och inspiration! Ett riktigt inspirerande avsnitt, klart ni ska lyssna!
Nr. 14 Maxe

PAMA studio, stadge for you & Edtech studiosNr. 15 Liv

Turgleder

I detta avsnitt möter jag fantastiska entreprenören Liv som jag träffade under min mathantverkskurs i Jämtland. Liv är en äventyrare som driver ett turföretag i Norge där hon guidar människor ofta på längdskidor på fjället, Finnmark, svalbad mm. Företagaren heter Turgleder och hon har drivit det under många år. Hon är uppväxt i en samisk by och bor nu på en går i Rena i Norge med sin man och son där dom odlar och har djur för husbehov. Liv berättar om sitt företag, om olika projekt hon jobbar med, både journalister och TV. Ett riktigt spännande avsnitt som speglar en helt annan typ av vardag än många lever. Hon delar också med sig av många kloka ord efter många års erfarenhet av att driva företag och förövrigt i livet. Jag tycker verkligen ni ska lyssna!

 


Nr. 16 Joachim

Malmstens mat & Choklad

Ett avsnitt med bara samtal om choklad!


Joachim Malmsten som är en riktigt ”chokladnörd” som dessutom nått stora framgångar med sina praliner berättar om vägen från böna till pralin. Vi pratar också om hans yrkesliv som kock, upplevelsen att delta i dessertmästarna och mycket mera! Det är fantastiskt att prata med Joachim som är en så positiv människa full av kunskap! Jag får också smaka på dessa fina skapelser som nästan är för fina för att ätas. Välkomna att lyssna!

Nr. 17 Karin Meijer

Keramiker

I det här avsnittet möter jag Karin Meijer som i många år har jobbat som keramiker. Karin har verkligen ett inarbetat namn och hennes keramik är populär. Det är roligt att podda med Karin som är så oerhört duktig på det hon gör!


Vi träffas i Karins verkstad i Ramdala utanför Karlskrona i Blekinge och jag får se hur processen går till när hon jobbar. I podden diskuterar vi bland annat om hela processen fram till ett klart föremål, vilken utbildning Karin har, hur hon söker inspiration när hon jobbar, hon ger tips till dig som vill starta företag och mycket annat. Lyssna!  

Nr. 18 Anton och Lola 

Tockarps ekogård

I det här avsnittet pratar jag med Lola och Anton som är mjölkbönder. Man får en bra bild av vad yrket innebär, ett yrke som jag tycker behöver lyftas! Lola och Anton är driftiga, nytänkande och väldigt härliga att prata med.


Vi kommer in på diskussioner runt hur det är att driva en gård med allt vad det innebär, om mjölk såklart och även kött. Dom avslöjar i podden sina planer för framtiden, vilket är jätteroligt! Lyssna så får ni veta! 😊

Copyright © Alla rättigheter förbehållna